Πότε βγάζουμε την πάνα;
Κάθε παιδί έχει διαφορετική ηλικία που είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα, για αυτό δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους. Γενικά, τα παιδιά πρώτα ελέγχουν τους σφιγκτήρες της αφόδευσης (κακά) και μετά της ούρησης. Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα και είναι τα παρακάτω:
– Μένει στεγνό από ούρα πάνω από 3 ώρες, το βράδυ δεν κάνει κακά στον ύπνο
– Μπορεί να καθίσει και να σηκωθεί μόνο του
– Μπορεί να κατεβάσει τα ρούχα του μόνο του
– Κατανοεί και εκτελεί απλές εντολές
– Μιμείται άλλους
– Ξέρει τις λέξεις ¨πιπί ¨και ¨κακά¨
– Έχει σταθερές ώρες ούρησης και αφόδευσης
Σε περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον , όπως για παράδειγμα ο ερχομός νέου παιδιού, μετακόμιση, έναρξη σχολείου καλό θα ήταν να καθυστερήσει λίγο η προσπάθεια για αφαίρεση πάνας μέχρι να συνηθίσει το παιδί τις αλλαγές.
Όταν δείτε τα παραπάνω σημάδια μπορείτε να του πείτε ότι έχει μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να κάνει τσίσα και κακά στο γιο -γιο. Ξεκινήστε βάζοντας το παιδί να καθίσει στο καθικάκι αρχικά με τα ρούχα κι έπειτα χωρίς αυτά περιμένοντας λίγη ώρα. Καλό θα ήταν να βάζετε το παιδί για κακά την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μετά από λίγες μέρες και αφού έχει συνηθίσει να πηγαίνει στο καθικάκι, βγάλτε την πάνα και αφήστε το με το εσώρουχο. Στην αρχή θα υπάρξουν και ατυχήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπομονή και ψυχραιμία, χωρίς φωνές και επιπλήξεις. Επίσης, κάθε φορά που το παιδί καταφέρνει να κάνει τσίσα ή κακά το επαινούμε και του λέμε ¨Μπράβο ! Συνέχισε έτσι !¨
Στην αρχή θα βγάλετε την πάνα το πρωί και σταδιακά και το βράδυ. Για να αποφύγετε ατυχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πηγαίνετε το παιδί στην τουαλέτα πριν τον ύπνο. Αν συμβεί ατύχημα, του λέτε ότι συμβαίνει και αυτό κάποιες φορές σε όλα τα παιδάκια και την επόμενη φορά να σηκωθεί και να πάει στην τουαλέτα ή να σας το πει. Χρησιμοποιείτε αδιάβροχο υποσέντονο. Να έχετε σε εμφανές και εύκολα προσιτό σημείο καθαρά σεντόνια και ρούχα για αλλαγή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφήνετε ανοικτό ένα φωτάκι νυκτός, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στην τουαλέτα.
Μπορείτε να το αφήνετε να σας βλέπει στην τουαλέτα ( το ίδιο φύλο γονέας – παιδί), ώστε να βλέπει και να κατανοεί τον τρόπο και να μπορεί να σας μιμηθεί.
Βρείτε μας στο facebook και στο Instagram
Παιδίατρος